Historie

Geschiedenis

Het dorp Borger ligt midden op de Hondsrug en ontstond in de vroege middeleeuwen. Maar de streek was al veel eerder bewoond, het is van oudsher het centrum van de hunebedden. De hunebedden in de omgeving verwijzen naar vestiging van het Trechterbekervolk ruim vijfduizend jaar geleden. Maar ook daarvoor werd er ‘gewoond’: er is een 75.000 jaar oude vuistbijl gevonden. In de registers en rekeningen van het bisdom Utrecht staat in 1381 Borger vermeld als Kerspel tot Borgheren.

Tot in de middeleeuwen stelde Borger weinig voor. In 944 stonden er maar vijf boerderijen. De ligging aan het karrenspoor Groningen-Coevorden maakte het dorp belangrijker maar rond 1800 telde Borger toch nog maar rond 300 inwoners. Een eeuw later 900. Pas na 1947 was er sprake van een wat snellere groei van de bevolking. Borger heeft nu een uitstekend voorzieningenniveau, voor een deel afgestemd op de vele toeristen die vooral in de zomer Borger-Odoorn bezoeken. De oude dorpskern is uitgebreid met moderne woonwijken omgeven door veel groen.

Meer informatie over Borger vindt u op http://www.hunebedhoofdstad.nl en http://www.hunebedcentrum.nl. Alleen niet commerciële instellingen zijn vermeld.
Informatie over verblijfs- en recreatiemogelijkheden vindt u op de website proef.drenthe.nl.

Aantal inwoners
Per 1-1-2015: 4729.

De Willibrordkerk
De Willibrordkerk in Borger werd gebouwd in 1826 als vervanger van de oude middeleeuwse kerk op die plaats. De oude kerk was dermate vervallen dat afbraak noodzakelijk was. Alleen de toren van deze kerk bleef gehandhaafd, de toren dateert uit 1316. Het 19e-eeuwse kerkgebouw, een in neoclassicistische stijl gebouwde Waterstaatskerk, is een eenvoudige, driezijdig gesloten zaalkerk. Een gedenksteen met de tekst: “Door hulp van God en een vlijtige hand, bragt men in 1826 deze kerk weer tot stand” herinnert aan deze nieuwbouw. Het in 1979 gerestaureerde orgel werd in 1855 vervaardigd door de Groninger orgelbouwer Herman Eberhard Freytag. In de jaren 1855/1856 bouwde H. E. Freytag een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Hervormde Kerk in Borger. Er zijn veel aanwijzingen dat het hierbij om een instrument ging van zijn vader, H.H. Freytag, dat door hem werd aangepast. Het meeste pijpwerk en het front zijn in elk geval van voor 1852. Het onderhoud kwam in handen van Freytag, Lohman, Meijer en Beukema. Er werd niets gewijzigd. In 1979 is het instrument door Leeflang gerestaureerd. Op 24 juni 1979 is het weer in gebruik genomen met een bespeling door Klaas Bolt, adviseur tijdens de restauratie, .Het orgel heeft een evenredig zwevende stemming. Manuaal: C – f”’  Prestant 8′ Viola da Gamba 8′ Holpijp 8′ Octaaf 4′ Fluit 2′ Mixtuur III-IV sterk (gedeeld) Pedaal: C – d’  Aangehangen.

Orgel

De toren uit 1319 staat op een fundament van granieten zwerfstenen en is gebouwd van kloostermoppen. De toren bestaat uit twee geledingen. De eerste geleding is, met uitzondering van de relatief kleine ronde toegangsdeur aan de westzijde, geheel gesloten. In de tweede geleding bevinden zich aan drie zijden galmgaten in nissen met spitsbogen. Het mechanische torenuurwerk is van smeedijzer en dateert uit 1660. De toren wordt bekroond met een tentdak met op de punt een windvaan.

Op het voormalige kerkhof bij de kerk staat een monument voor Aaldert Stevens, die van 1824 tot 1857 onderwijzer in Borger was. In 1976 werd de kerk onderdeel van het naastgelegen multifunctionele centrum, dat inmiddels deels is afgebroken. Met een ondergronds gang werden beide complexen aan elkaar verbonden. Zowel de kerk als de toren zijn erkend als rijksmonument.

Egter v. W. 1a1

Afbeelding van een olieverfschilderij  (Kansel) (20 x 40), gemaakt in 1909 door Anna Egter van Wissekerke (Den Haag 23-09-1872 – Laren 02-02-1969). Ze tekende en schilderde stillevens, maar ook landschappen en stadsgezichten. de kansel is uit de kerk gehaald tijdens de grote verbouwing van 1976.Waar het is gebleven is niet bekend.

 

 

 

 

Kerk met pad en op de achtergrond het bijgebouw, afbeelding van een schilderij van Hein Kray , gedateerd Aug. ’44

Met dank aan Harm Moek (overleden 2015)

Kray, H., kerk Borger 1c